RECEPTA 1. FARRO A LA COLIFLOR
Cuinera: Carmen (Cádiz, Espanya)
Ingredients:
2 cebes, 1 coliflor, 1 cullerada de nou moscada, 1 tassa de llet, 100g. de farro, 50g. de formatge rallat, sal.
Elaboració:
1- Bullir i escórrer la coliflor.
2- Daurar la coliflor amb una mica d’oli i apartar-la en una safata.
3- Fregir dues cebes (tallades fines) a foc lent i apartar-les a la mateixa safata de la coliflor.
4- Batre les cebes en un bol, afegir el farro, la llet i la nou moscada i batre fins que quedi una salsa espesa.
5- Afegir la salsa a la safata de la coliflor.
6- Polvoritzar la safata amb formatge rallat i gratinar al forn uns 10 minuts.
Llest per menjar!
RECEPTA 2. HARIRA AMB FARRO
Cuiner: Abdoul (Sàhara occidental)
Ingredients:
100g. de farro, 3 alls, 1/2 l. d’aigua, oli, pebre vermell, 1/2 manat de julivert, 80g. de pèsols pelats, pebre negre del Marroc, sal, 1 cirereta, 2 tomàquets, 1 pebrot verd i 1 ceba.
Elaboració:
1 -Bullir els pèsols
2 -Tallar les verdures ben fines i posar-les dins d’una olla. Posar l’olla al foc i afegir-hi oli i sal. Afegir-hi també els pèsols bullits.
3 -Remanar entre 5 i 10 minuts i afegir-hi una pastilla de caldo.
4- Posar el farro en una olla petita i afegir-hi aigua.
5- Un cop espès, tirar el farro dincs l’olla gran i remenar. Afegir-hi el pebre i la cirereta.
Deixar a foc lent entre 5 i 10 minuts. Servir i…
Llest per menjar!
RECEPTA 3. POPOTADA AL FARRO
Cuinera: Binta (Kafountine, Senegal). Originari de Guinea.
Ingredients:
100g. de farro, 1 pastanaga, 1/2 col, 1 pebrot verd, 4 tomàquets, 2 cebes, 2 “Chucubembe”, 2 llimones, Magí (espècie), oli, sal, 1kg. d’arròs, i 1/2kg de vedella.
Elaboració:
1-Tallar la carn a trocets i posar en una olla amb una mica d’aigua.
2- Tallar la ceba i afegir-la a l’olla de la carn.
3- Pelar i tallar les verdures (pastanaga, tomàquets, col, etc.)
4- Apartar la carn en una cassola.
5- Afegir una mica d’oli a l’olla buida i tirar-hi les verdures tallades. Posar-ho al foc. Deixar mitja hora.
6- Posar la carn altra vegada a la cassola i afegir-hi les espècies i el suc de llimona exprimit.
7- Treure la carn de l’olla i aprofitar el caldo per fer el farro.
8- Bullir l’arròs a part.
9- Barrejar l’arròs (a sota), amb la carn i les verdures i la salsa de farro (a sobre). Servir i…
Llest per menjar!
RECEPTA 4. LA PâTé-MEAL
Cuinera: Justine (Lomé, Togo)
Ingredients:
8 tomàquets, 3 pebrots verds, 2 cebes, 100g. de farro, 1kg. de meal, 400g. de Akapala (peix), curri i sal.
Elaboració:
1-Bullir aigua en una olla gran.
2-Afegir a l’olla 500g. de meal i 100g. de farro quan l’aigua és a punt de bullir.
3-Remenar fins que s’espessa (com puré).
4-Picar els 8 tomàquets per fer salsa.
5-Pelar les verdures, i afegir-hi curri i sal.
6-Treure totes les espines del peix, que anteriorment ha estat passat a la planxa.
7-Treure el meal i el farro i deixar-ho reposar tapat amb un drap (per les mosques).
8-Afegir una olla al foc, amb les verdures pelades, el peix, i la salsa de tomàquet, uns cinc minuts.
9-Servir-ho en dos plats diferents i menjar-ho amb les mans, com bons togolesos.
Important: acompanyar-ho amb un bon tap d’aiguardent!